نوع مقاله : علمی-پژوهشی
چکیده
ویرانه های به جا مانده در سر مشهد نشان دهنده شهری بزرگ مدفون شده ساسانی ـ اسلامی است. در سال ۱۹۷۹ ویتکام ( Whitcomb) موفق به شناسایی ویرانه های شهر باستانی غندیجان در جنوب کازرون و در مسیر تاریخی شیراز به توج نایل گردید. امروز به طور قطع مشخص است که غندیجان همان سر مشهد امروزی است که در ۸۴ کیلومتری جنوب کازرون است. با توجه به آثار باقی مانده از این محوطه باستانی به نظر می رسد که این شهر در دوران ساسانی از رونق زیادی برخوردار بوده است و در اوایل دوره اسلامی یعنی قرن دوم و سوم از رونق آن کاسته و در قرن هفتم و هشتم از سکنه خالی شده است.
هدف از نوشتن این مقاله ارائۀ قرائتی برای علامت اختصاری GWDAN منقور بر روی تعدادی از سکه های عرب ساسانی متعلق به خلیفه عمربن عبیدالله بن معمر ضرب شده، می باشد. این علامت اختصاری اگر به صورت GNDAN خوانده شود می تواند با توجه به شواهد زبانشناسی و باستانشناسی با شهر باستانی غندیجان که در ایالت پارس و درنزدیکی شهر توج واقع شده انطباق داده شود.
کلیدواژهها
17. Al-Tabari (1985). The History Of al-Tabari, Vol. XXI, The Victory of The Marwandis A.D. 685-693 /A.H. Translated by MichealFishbein( Suny Series in Near Eastern Studies)
18.Album, S.(2002).Sylloge of the Islamic Coins in the Ashmolean,Vol. 1: The Pre-Reform coinage of Early Islamic Period.,Oxford 2002.
19.Istakhri (1967). Masalil al_ Mamalik, ed. M.J.de Goeje, BiblithecaGeographorumArabicorum 1, Leiden Brill.
20.Howqal, Ibn_e. (1967).Sural al_ arz ed. J. H. Karmers, Bibliotheca GeograhorumArabicorum 2, Leiden:Brill.
21. Schindel, N.(2009). SyllogoNummorumSasanidarum. Austrian Academy of Science Press.
22. Tabari (1990). The History of al – Tabari( Tarikh al- rusulwa’l –muluk), Vol. XXVI. The History of the Marwandis. Translated by MichealFishbein , State University of New York press.
23.Vondenberg, L. (1961).”RecentesDecouvertes de Monuments”, Iranicaantiqua I, Leden,PP.163_198.
24. Whitcomb, D. S. (1979).Trade and Traditional in Medieval Southern Iran, Ph.D. dissertation, University of Chicago, Chicago.
سایت های اینترنتی:
http://www.malekmuseum.org.
http://stevealbum.virtualave.net.